De commissaris van NU

Inzicht, reflectie en integriteit

Een opleiding voor de meer ervaren commissarissen en toezichthouders uit zowel de (semi)publieke als private sector, die willen reflecteren over hun rol als toezichthouder en integriteitsvraagstukken. BEKIJK DE KORTE VOORLICHTINGSFILM

Toezicht gaat niet gebukt onder gebrek aan kennis en voortvarendheid, maar vaak onder gebrek aan wijsheid en gedeeld ethisch kader.

Het lijkt bijna een paradox. In een tijd dat alles sneller gaat, de informatievoorziening nog nooit zo groot is geweest en de druk om direct te reageren norm is, behoort de rol van toezicht uit te gaan van visie, gepaste afstand, interventie, integer handelen en het lef om ‘er nog eens een nachtje over te slapen’. Toezicht gaat niet gebukt onder gebrek aan kennis en voortvarendheid, maar vaak onder gebrek aan wijsheid en gedeeld ethisch kader.

De samenleving verwacht van toezichthouders, dat zij toezicht houden op de harde kant van de organisatie, die voldoet aan de wet- en regelgeving en financieel gezond is en dat zij dat doen in een dynamische, continue veranderende context, die zij per definitie slechts beperkt kunnen begrijpen. Maar ook wordt verwacht dat zij op een verantwoorde wijze in staat zijn meervoudige waardenafwegingen te maken met aandacht voor maatschappelijke ontwikkelingen en integriteitsdilemma’s, gericht op lange termijn waardecreatie voor alle stakeholders.

Herkent u zich hierin? Dan is deze commissarisleergang het overwegen waard als ‘een waarde-vol’ alternatief voor andere commissarisopleidingen.

Het Zijlstra Center (VU Amsterdam) en Hemingway Professional Governance hebben in deze opleiding hun academische kennis en discipline, netwerken, ervaring van de dagelijkse praktijk en handelingsrepertoire gecombineerd en beschikbaar gemaakt, met de ambitie om commissarissen en toezichthouders (verder) te helpen om tot een juiste, wel afgewogen besluitvorming in de Boardroom te komen.

Duur: 8 vrijdagen van 9.30 - 17.00 uur, verspreid over 11 maanden
Locatie: Vrije Universiteit Amsterdam en Hemingway (beide dichtbij NS station Amsterdam Zuid)
Kosten: € 8.800,-; € 9.700,- incl. gebruik van e-learning platform en deelname aan aanvullende masterclasses en Forum Series Governance of Innovation (bedragen zijn exclusief btw)   
Start: 29 november 2019
DOWNLOAD DE BROCHURE

Voor wie?
Voor ervaren commissarissen en toezichthouders, uit de (semi)publieke en private sector, die de basics van toezichthouden beheersen, openstaan voor de ontdekkingsreis inzake integriteit en ethische dilemma's in de boardroom en die zich verder willen ontwikkelen in:

  • hoe te handelen om te komen tot meervoudige waardenafwegingen en een juiste besluitvorming met aandacht voor maatschappelijke ontwikkellingen en integriteitsdilemma’s, gericht op lange termijn waardecreatie voor alle stakeholders;

  • effectieve manieren voor zelfreflectie op hun rol als commissaris;

  • verantwoord toezichthouden in situaties waarin sprake is van vaak tegenstijdige belangen en uiteenlopende waardesystemen.

Het startniveau is academisch of een equivalent hiervan. 

Kerndocenten / Moderatie
Prof. dr. ir. Gerda van Dijk (Vrije Universiteit, het Zijlstra Center)
Prof. dr. Rob van Eijbergen (Vrije Universiteit, het Zijlstra Center)
Mr. Maarten den Ottolander (Hemingway Professional Governance)