Greenwashing, het nieuwe risico

Zoals de consument in de supermarkt niet meer weet welk icoontje op verpakkingen ook alweer voor welke ingrediënten staat, zo wordt de particulier op financiële markten niet meer wijs uit triple-P, ESG, UNPRI/PRB, UN Compact, UNGP’s, SDG, enzovoorts. Dat maakt niet veel uit, zolang het maar gebeurt. Elke stap op weg naar duurzaamheid is vooruitgang.

09-12-2019 | 14:18

De vraag hoeveel rendement beleggers overhebben voor duurzaamheid wordt ondertussen minder relevant. Het wordt immers steeds duurder om niet-duurzaam te beleggen, als je het juridische risico en het reputatierisico meeneemt. Niemand wil meer de voorpagina halen met foute mijnbouw, slechte arbeidsomstandigheden en ernstige milieuvervuiling. Ook zijn er inmiddels vele studies die uitwijzen dat gezonde governance en sociaal werkgeverschap leiden tot stabiele bedrijfsresultaten en goede rendementen voor investeerders. De oorspronkelijke uitruil verandert daarmee in een win-winsituatie.

Maar zijn we er dan? Voorlopig nog niet. Het nieuwe risico heet greenwashing. [...]

Bron: Fieke van der Lecq, “Volg het geld”, FN Institutioneel, december 2019.