Uitreiking 1e Jacobus Oranje Integriteitspenning

Afgelopen woensdag 4 juli is de penning voor de eerste keer uitgereikt. De postgraduate opleiding Compliance & Integriteit Management (faculteit SBE) heeft deze penning in het leven geroepen.

04-07-2018 | 9:16

Uitreiking geschiedt aan een persoon die zich op buitengewone wijze heeft ingezet voor de bevordering van integriteitmanagement binnen zijn of haar organisatie of sector. Alle verdere criteria zijn te lezen in het juryreglement op onze website.

Er is voor gekozen de naam van Jacobus Oranje te verbinden aan deze penning aangezien hij tijdens de oorlogsjaren rector magnificus was en als zodanig verantwoordelijk voor de verzetshouding van de VU. Hij gebruikte zijn functie om onderwijs in stand te houden en organiseerde vele verzetsacties. Een man die nadacht over “opgelegde regels” en er bewust van afweek om zijn eigen integriteit te behouden en het integriteitmanagement van de VU als organisatie. In het juryreglement vindt u ook meer informatie over Jacobus Oranje.

De prijswinnaar is Prof. dr. Jaap A. van Manen RA. De jury was unaniem in haar oordeel dat hij degene was die de penning moest krijgen, aangezien hij aan alle voorwaarden voldeed die in het juryreglement stonden. U kunt het volledige juryrapport hier lezen.

Het gaf een bijzonder (oranje) tintje dat drie kleinzonen van Jacobus Oranje aanwezig waren bij de prijsuitreiking.