Risk Management for Financial Institutions


Alumni aan het woord

Om de kwaliteit te waarborgen, worden alle colleges geëvalueerd en worden verbeterpunten direct ingepast. Ook worden jaarlijks een aantal studenten uitgebreid geïnterviewd over hun ervaringen met de opleiding tot dusver. Hieronder volgt een korte samenvatting.

Enthousiaste studenten

Ze zijn in het bijzonder enthousiast over:
Geïntegreerde aanpak, dit is echt uniek in Nederland
Diversiteit van de studentengroep, je leert ontzettend veel van elkaar
Uitstekende link naar de praktijk
Actualiteit van de studie
Inspirerende docenten

Unieke opleiding door geïntegreerde aanpak
'Deze studie biedt een fundering voor veel zaken die je in de praktijk tegenkomt, waarvan je aanvankelijk intuïtief aanvoelde dat het niet klopte of anders moest. Als toezichthouder verzekeraars bekijk ik een organisatie in de volle breedte. Ik kijk dus niet alleen of er genoeg geld is, maar ook hoe de governance is ingericht, wat het gedrag is en de cultuur. De psychologie van managers beïnvloedt welke risico’s een bedrijf aanvaardt. Deze opleiding sluit hier prima op aan, waardoor ik de zaken meteen een plek kan geven.' (Helen)

'Ik ben begonnen aan deze opleiding met het doel een solide basis te creëren. Met mijn 25 jaar werkervaring heb ik in de praktijk van alles opgepikt en daarnaast nog korte cursussen gevolgd, maar dat zijn losse dingen. Door de overall-aanpak van deze opleiding, krijg je echt een geïntegreerd beeld. Daarnaast spreekt het volgen van colleges mij erg aan. Je leert dan toch meer dan bij zelfstudie.' (Rens)

'Ik zit nu in het 2e jaar. Verschillende aspecten die eerder zijn behandeld, komen terug in het laatste semester (vanuit een andere invalshoek), waardoor de behandelde stof nog beter op zijn plaats valt.' (Rens)

‘Voordat ik aan de opleiding begon, heb ik verschillende opleidingen met elkaar vergeleken. De voorlichtingsavond aan de VU heeft me overtuigd. Het karakter (praktisch, en niet te kwantitatief) en de studiebelasting sprak me erg aan. En dit blijkt in de praktijk ook te kloppen. (Lars) 

Studenten met verschillende achtergronden en know how 
'De samenstelling van de studentengroep vind ik heel goed. Het is een hele brede groep in type mensen, ervaringen, organisaties, en type risicomanagement en het niveau is hoog. Door deze combinatie kan er een goede uitwisseling van kennis plaatsvinden, met name door het gezamenlijk werken in cases.' (Anne) 

'De sfeer tijdens de colleges is positief en constructief.’ (Rens)

'Ik vind het prettig dat je tijdens de opdrachten telkens met andere studiegenoten samenwerkt. Door de verschillende achtergronden is dit erg leerzaam.' (Sigrid)

Actuele studie
'Je wordt echt op de hoogte gesteld van de laatste stand van zaken. We hebben bijvoorbeeld de pensioendiscussie en het Product Approval Process dat per 1 januari 2011 geïntroduceerd moest worden, besproken (tijdens colleges najaar 2010).' (Mark)

Uitstekende link naar de praktijk
'Ik verwachtte dat het een echte vervolgopleiding zou zijn met een breed kader. Dit is ook uitgekomen. Het gaat niet om het stampen van kennis, maar hoe je de de technieken en theorie in de praktijk kan toepassen. Het werken met cases maakt de opleiding echt onderscheidend. Ik ken geen andere opleiding die dit heeft. Je wordt echt gedwongen om er helemaal in te duiken. Ik had bijvoorbeeld zoveel geleerd van de pensioenencase, dat ik eigenlijk niet wist wat ik nog zou moeten bestuderen voor het tentamen.' (Mark)

'Het werken aan cases bevalt me goed. Dat levert verdieping op. Je duikt er helemaal in en gaat echt nadenken, wat vind ik er nou van. Een case dwingt je een slagje dieper de literatuur in te gaan.' (Helen)

‘Ik ben onlangs begonnen met de opleiding en dit bevalt goed. Ik zou de opleiding aan iedereen aan willen raden die in een risk managementomgeving werkt, of een carrièreswitch wil maken. Ik heb in het afgelopen half jaar al ontzettend veel geleerd. Vooral de combinatie van theorie en praktijk spreekt me erg aan. (Marcel)’

Inspirerende docenten
'Ik heb nu verschillende docenten gehad, en per saldo zijn ze allemaal goed tot zeer goed. Echt autoriteiten op hun vakgebied.' (Mark)

'Iedere woensdagavond ga ik met plezier naar de colleges toe. De docenten zijn mensen uit de praktijk, met een verhaal, met humor, ervaring en bagage. Dat is anders dan iemand die puur uit de theorie komt. (Helen)

'De collegestof is interessant en afwisselend, en wordt op een boeiende wijze gepresenteerd door interessante sprekers. Dat maakt dat je tijdens een college soms op het puntje van je stoel zit.’ (Lars)

Sigrid van Alderwegen - Delta Lloyd Bankengroep, Teamleider Hypotheken
Anne de Kreuk - DNB / Toezichthouder Specialist Risk & ALM
Helen Stijnen - DNB / Toezichthouder verzekeraars
Lars Wouters - De Goudse / Risk Officer
Rens Dominicus - ING Bank / RD Market Risk Management
Mark Schilstra - KAS Bank / Head of Client Management
Marcel Schep - KPMG Advisory, Manager Risk & Actuarial Services