Diploma International Financial Reporting Standards

International Financial Reporting Standards (IFRS), het wereldwijde stelsel van verslaggevingsregels 

IFRS is verplicht of toegestaan in inmiddels meer dan 140 landen en is het mondiale stelsel van verslaggevingsregels. Ook nationale regelgevers baseren zich in toenemende mate op de kwalitatief hoogwaardige internationale verslaggevingsregels van de International Accounting Standards Board (IASB).

In het najaar wordt op de VU opnieuw één van de hoogst gewaardeerde en meest succesvolle cursussen georganiseerd op het gebied van de internationale verslaggevingsstandaarden. Tijdens de cursus worden de belangrijkste internationale standaarden en interpretaties in vijf middagen op heldere wijze behandeld. Complexe regels worden met behulp van duidelijke voorbeelden en cases geïllustreerd. Nieuwe en gewijzigde standaarden en interpretaties krijgen veel aandacht.

In vijf middagen worden de hoofdlijnen en toepassingen van IFRS behandeld. Tijdens de colleges wordt aandacht besteed aan cases van oude examens van het Diploma IFR. Op de laatste middag worden geïntegreerde cases van oude examens behandeld, waarbij de opgedane kennis van verschillende IFRS en interpretaties wordt toegepast. Na het volgen van de cursus zijn de deelnemers op de hoogte van de hoofdlijnen en toepassingen van alle belangrijke IFRS en interpretaties. 

Finance professionals met weinig kennis van International Financial Reporting Standards (IFRS) staan voor de uitdaging om zo snel mogelijk IFRS-kennis te ontwikkelen die bruikbaar is in hun werk. De cursus Diploma IFRS wordt georganiseerd om deze kennis in IFRS te ontwikkelen. Het verschaft een begrip in de concepten en principes die ten grondslag liggen aan de IFRS en het gebruik daarvan in de internationale financiële wereld. Ook voor mensen, die een update van IFRS willen, is deze cursus nuttig.

ACCA-examen Diploma IFR

De deelnemers van de cursus Diploma IFRS kunnen hun IFRS-kennis en vaardigheden toetsen door deel te nemen aan een drie uur durend schriftelijk examen dat wordt georganiseerd door de Association of Chartered Accountants (ACCA) in Engeland. Deze organisatie is door de IASB geaccrediteerd om IFRS-examens af te nemen en het Diploma IFR af te geven. Het examen wordt onder andere in Amsterdam afgenomen.

De toelatingseisen voor het examen zijn: 

"If you are a professional accountant or auditor who works in practice or business, and are qualified according to national accounting standards, then you are eligible to take this ACCA financial reporting qualification. If you are working in practice, but not yet qualified, then you may still be eligible."

Zie voor meer informatie de syllabus and studyguide en de examinable documents. De slagingspercentages liggen rond de 40-50%. De examens worden jaarlijks afgenomen in december en juni (exacte data). Uitgebreide informatie kunt u vinden op de website van de ACCA.

Docenten

Drs. Coen Arnold RA, verbonden aan het Department of Professional Practice (vaktechnisch bureau) van KPMG Accountants NV en de Postdoctorale Controllersopleiding aan de Vrije Universiteit Amsterdam.   

Drs. Hanne Veldman RA, verbonden aan het Bureau Vaktechniek van CROP registeraccountants en docent Financial Accounting bij de afdeling Accounting aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Coördinatie

Elbert de With en het VU CMA-secretariaat

Toelatingseisen

Postgraduate opleiding of relevante masteropleiding op het gebied van Business Administration

Tijd en locatie

13.30 uur tot 17.45 uur in Agora 1, Hoofdgebouw Vrije Universiteit Amsterdam

Programma

Woensdag 11 september 2019Introductie, Elementen van het (Comprehensive) Income Statement, waaronder Revenue Recognition (IFRS 15, nieuw per 1/1/2018), Employee Benefits (IAS 19), Share Based Payments (IFRS 2) en Income Taxes (IAS 12)
Woensdag 25 september 2019Elementen van het Statement of Financial Position (Balance sheet), waaronder Non-current Assets (IAS 16, 38), Impairment of Assets (IAS 36) en Leases (IFRS 16, nieuw per 1/1/2019)
Woensdag 9 oktober 2019Elementen van Financial Instruments Accounting, waaronder Classification, Measurement, Impairment & Hedge Accounting volgens IFRS 9 (nieuw per 1/1/2018), Presentation (IAS 32) en The Effect of Changes in Foreign Exchange Rates (IAS 21)
Woensdag 30 oktober 2019Corporate Groups, waaronder Business Combinations (IFRS 3), Consolidated Financial Statements (IFRS 10), Accounting of Associates (IAS 28), Joint Arrangements (IFRS 11) en Non-current Assets Held for Sale and Discontinued Operations (IFRS 5)
Woensdag 20 november 2019Geïntegreerde cases IFRS

Het volgen van de cursus Diploma IFRS levert maximaal 20 PE punten op (afhankelijk van aanwezigheid tijdens de cursus).

Het 'Diploma IFR' wordt verstrekt door het ACCA na het behalen van het examen. Het behalen van het internationale examen 'Diploma IFR' van het ACCA levert 40 extra PE punten op. 

De ervaring leert dat cursisten, die het examen Diploma IFR succesvol willen afleggen, naast de colleges nog 50-75 uur aan  voorbereiding voor dit examen dienen te besteden.

Bij het NBA gelden de PE-punten voor het voorbereiden en het behalen van het examen Diploma IFR als ongestructureerde PE-activiteiten. De Accountant in Business kan jaarlijks maximaal twintig PE-uren laten meetellen als ongestructureerde PE-activiteiten. Van deze PE-activiteiten hoeft geen bewijsmateriaal te worden bewaard.

In september start de cursus Diploma IFRS. U kunt zich voor deze cursus aanmelden door het aanmeldingsformulier Diploma IFRS te downloaden en voor 10 september te retourneren naar het volgende mailadres: cma.sbe@vu.nl.

Diploma IFRS€ 975,-*

* Prijswijzigingen onder voorbehoud.

Indien de cursist het examen bij de ACCA gaat afleggen, dient rekening te worden gehouden met de kosten van het ACCA.

Ter voorbereiding op het examen is het noodzakelijk om de Study Tekst en de Practice & Revision Kit van Diploma in International Financial Reporting aan te schaffen.