Diploma IFRS

International Financial Reporting Standards (IFRS) het wereldwijde stelsel van verslaggevingsregels 

IFRS is verplicht of toegestaan in inmiddels meer dan 120 landen en is het mondiale stelsel van verslaggevingsregels. Ook nationale regelgevers baseren zich in toenemende mate op de kwalitatief hoogwaardige internationale verslaggevingsregels van de International Accounting Standards Board (IASB).

In het najaar wordt op de VU opnieuw één van de hoogst gewaardeerde en meest succesvolle cursussen gegeven op het gebied van de internationale verslaggevingsstandaarden. Tijdens de cursus worden de belangrijkste internationale standaarden en interpretaties in zes middagen op heldere wijze behandeld. Complexe regels worden met behulp van duidelijke voorbeelden geïllustreerd. 

De cursus Diploma International Financial Reporting Standards (Diploma IFRS) bestaat uit de volgende twee delen:

Deel 1: Update en Hoofdlijnen IFRS 

In deel 1 Update en Hoofdlijnen IFRS wordt een overzicht gegeven van recent gepubliceerde nieuwe en aangepaste IFRS standaarden die in 2016 en daarna van kracht worden. Aan de orde komen, naast de regels van IFRS per onderwerp en de meest recente aanpassingen op bestaande IFRS, met name de volgende onderwerpen (nieuwe IFRS-en):

  • IFRS 9 Financial Instruments
  • IFRS 15 Revenue from Contracts with Customers
  • IFRS 16 Leases

Deel 2: Toepassingen IFRS en Examentraining  

In twee middagen wordt, met name aan de hand van cases uit oude examens van het Diploma IFR, de toepassing van de regels van IFRS uit Deel 1 behandeld. Op de laatste middag worden drie geïntegreerde cases van het ACCA examen Diploma IFR behandeld, waarbij de opgedane kennis van de verschillende IFRS-en wordt toegepast in de geïntegreerde cases. Na het volgen van de cursus zijn de deelnemers op de hoogte van de hoofdlijnen en toepassingen van IFRS. 

Finance professionals nog niet bekend met de principes van International Financial Reporting Standards (IFRS) staan voor de uitdaging om zo snel mogelijk een tijdens het werk buikbare kennis van IFRS te ontwikkelen. De cursus Diploma IFRS is ontwikkeld om kennis in IFRS te ontwikkelen. Het verschaft een begrip in de concepten en principes die ten grondslag liggen aan de IFRS en het gebruik daarvan in de internationale financiële wereld. 

ACCA examen ten behoeve van het Diploma IFR

De deelnemers van de cursus Diploma IFRS kunnen hun IFRS vaardigheden en kennis toetsen door deel te nemen aan een drie uur durend schriftelijk examen dat wordt georganiseerd door de Association of Chartered Accountants (ACCA) in Engeland. Deze organisatie is door de IASB geaccrediteerd om IFRS examens af te nemen en het Diploma IFR af te geven.

Toelatingseisen ACCA Diploma IFR

If you are a professional accountant or auditor who works in practice or business, and are qualified according to national accounting standards, then you are eligible to take this ACCA financial reporting qualification. If you are working in practice, but not yet qualified, then you may still be eligible.

Zie voor meer informatie de syllabus and studyguide en de examinable documents. De slagingspercentages liggen rond de 40-50%. De examens worden jaarlijks afgenomen in december en juni (exacte data). Uitgebreide informatie kunt u vinden op de website van de ACCA.


Programma

Deel 1: Update en Hoofdlijnen IFRS          

Docentdrs. Coen Arnold RA, verbonden aan Department of Professional Practice (vaktechnisch bureau) van KPMG Accountants NV en de Postdoctorale Controllersopleiding aan de Vrije Universiteit Amsterdam
CoördinatieElbert de With en het VU CMA-secretariaat
ToelatingseisenPostgraduate opleiding of relevante Master opleiding
Tijd en locatie13.30 uur tot 17.30 uur in Agora 1, VU Hoofdgebouw
Programma
Woensdag                13 september 2017Introductie en Comprehensive income statement (Income statement) elements, waaronder de nieuwe IFRS 15 Revenue, Employee Benefits (pensions (IAS 19), share based payments (IFRS 2) en Income tax (IAS 12)
Woensdag                27 september 2017Statement of Financial Position (Balance sheet) elements, waaronder Provisions (IAS 37), impairment of assets (IAS 36) en de nieuwe IFRS 16 Leases
Woensdag                 11 oktober 2017Financial Instruments (IAS 7, IAS 32, de nieuwe IFRS 9, IFRS 7) en The Effect of Changes in Foreign Exchange Rates (IAS 21)
Woensdag                   1 november 2017Corporate Groups, waaronder Business Combinations (IFRS 3), Consolidated Financial Statements (IFRS 10) Associates (IAS 28), Joint Arrangements (IFRS 11) en Non-current Assets Held for Sale and Discontinued Operations (IFRS 5)

Deel 2: Toepassingen IFRS en Examentraining

Docentdrs. Hanne Veldman, verbonden aan bureau vaktechniek van CROP registeraccountants en docent Financial Accounting bij de afdeling Accounting aan de Vrije Universiteit Amsterdam
CoördinatieElbert de With en het VU CMA-secretariaat
ToelatingseisenPostgraduate opleiding of relevante Master opleiding
Tijd en locatie13.30 uur tot 17.30 uur in Agora 1, VU Hoofdgebouw
Programma
  • Woensdag 15 november 2017
  • Woensdag 22 november 2017

 

Certificaat en PE

Het volgen van de cursus Diploma IFRS levert maximaal 24 PE punten (afhankelijk van aanwezigheid tijdens de cursus).

  • Deel 1: Update en Hoofdlijnen IFRS: 16 PE-punten
  • Deel 2: Toepassingen IFRS en Examentraining: 8 PE-punten

Na afsluiting van het programma ontvangen de deelnemers een certificaat van de VU.

Het 'Diploma IFR' wordt verstrekt door het ACCA na het behalen van het examen. Het behalen van het internationale examen 'Diploma IFR' van het ACCA levert 24 extra PE punten op. 

Bij het NBA gelden de PE-punten voor het voorbereiden en het behalen van het examen Diploma IFR als ongestructureerde PE-activiteiten. De Accountant in Business kan jaarlijks maximaal twintig PE-uren laten meetellen als ongestructureerde PE-activiteiten. Van deze PE-activiteiten hoeft geen bewijsmateriaal te worden bewaard.


Aanmelding

In september start de cursus Diploma IFRS. U kunt zich voor deze cursus aanmelden door het aanmeldingsformulier Diploma IFRS downloaden en voor 1 september te retourneren naar onderstaand het mailadres: cma.sbe@vu.nl.


Cursusgelden

IFRS Deel 1 en Deel 2€975,-*
IFRS Deel 1 (alléén Deel 1)€750,-*
* prijswijzigingen onder voorbehoud.        
     

Indien de cursist het examen bij de ACCA gaat afleggen, dient rekening te worden gehouden met de kosten van het ACCA.