Compliance & Integriteit Management


Kerndocenten


 • Sylvie Bleker-van Eyk
  Is Hoogleraar en Programmadirecteur van de opleiding en daarnaast Senior Director bij PWC Forensic Services. Daarvoor was zij Corporate Compliance & Risk Officer van Stork B.V., Fokker Technologies Holding en Ballast Nedam N.V.. Zij publiceert regelmatig over compliance en integriteit. Van 1999 tot 2010 is Sylvie adviseur geweest binnen zowel de financiële als non-financiële sector. Sylvie is kerndocent van de pijler Mens & Menselijk gedrag en betrokken bij diverse themacolleges (o.a. corruptie, export controls & sancties en fraude). 
 • Raf Houben
  Is Programmacoördinator en kerndocent bij de opleiding en daarnaast werkzaam bij HDI Global SE, Nederland als Manager Compliance & Security. Hij heeft ruime ervaring op het gebied van compliance, integriteit, governance en toezichtrecht in de financiële sector, opgedaan bij Deloitte Enterprise Risk Services, Bank of America, SNS REAAL, De Nederlandsche Bank en ASR Nederland. Hij heeft diverse publicaties op zijn naam staan over compliance (gerelateerde) onderwerpen. Raf is tevens oud-hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Compliance en redactielid van het Jaarboek Compliance. Raf is kerndocent van de pijler Regulering, Toezicht en Handhaving en geeft diverse andere colleges onder meer Inleiding Wft, Marktmisbruik en Belangenconflicten. Daarnaast is hij promovendus bij de opleiding.
 • Robert van Altena      
  Is Partner bij PWC. Hij heeft ruim 20 jaar ervaring in de financiële sector als externe accountant en adviseur op het gebied van compliance (zowel nationaal als internationaal). Tot november 2015 was hij Partner Risk & Compliance bij KPMG Advisory. Robert is kerndocent van de pijler Organisaties & Risicomanagement en ook betrokken bij diverse andere colleges. 
 • Tom van de Laar
  Is werkzaam bij Rabobank als Global AML & Sanctions Officer. Daarvoor heeft hij ruim 7 jaar als advocaat gewerkt, gespecialiseerd in corporate criminal defence, (interne) onderzoeken en compliance-gerelateerde onderwerpen. Hierna heeft hij als legal counsel en compliance officer gewerkt bij Mizuho Bank Netherlands N.V. en bij Deloitte als Senior Manager Governance Regulatory and Risk. Tom is kerndocent en promovendus bij de opleiding.
 • Richard Hoff
  Is toezichthouder bij De Nederlandsche Bank. Hij heeft ruim 15 jaar in de financiële sector gewerkt als toezichthouder, compliance officer, consultant en als trainer. Hij heeft (inter)nationale onderzoeken uitgevoerd en een brede ervaring opgebouwd op het terrein van integriteit en compliance. In 2006 promoveerde hij aan de Universiteit Twente op het onderwerp 'de integere onderneming, de bedrijfscode en het recht'. Richard is kerndocent van de pijler Regulering, Toezicht en Handhaving.
 • René Kleine
  Is hoofd Compliance Risk Management bij ABN AMRO Bank sinds begin 2018. Daarvoor heeft hij gewerkt bij verschillende financiële instellingen zoals Amsterdam Trade Bank (onderdeel van Alfa Bank), GE Capital, RBS en Rabobank. Bij deze banken heeft hij voornamelijk verschillende rollen gehad in Internal Audit met een sterke focus op Risk Management en Compliance. Hiernaast heeft hij bij KMPG gewerkt als consultant op het gebied Compliance, Risk Management en Internal Audit. René is kerndocent van de pijler Organisaties & Risicomanagement.
 • Jeroen Goudsmit
  Jeroen Goudsmit is Manager Forensic Services bij PwC, waar hij zich richt op data-gedreven fraudeonderzoeken en het geven van advies op het raakvlak tussen compliance en technologie. Hij heeft een achtergrond in de informatica en kunstmatige intelligentie en is gepromoveerd in de wiskundige logica. Als kerndocent is hij verantwoordelijk voor de pijler Data & Technologie (Technology-driven Compliance).

Overige leden docententeam o.a.:

 • Roger Dassen (VU, ASML, Auditing & Reporting)
 • Philip Wallage (VU/UvA, Corporate Governance)
 • Edgar du Perron (lid Hoge Raad, Zorgplicht & aansprakelijkheid)
 • Muel Kaptein (EUR, KPMG, Compliance leadership) 
 • Marius Rietdijk (VU, Conditioneren van gedrag)
 • Martijn van den Assem (VU, Behavioral Finance & Economics)
 • Frans Feldberg (VU, Informatiemanagement / Big Data)
 • Wim Huisman (VU, Handhaving)
 • Abbas Shahim (VU, IT Monitoring & Auditing Compliance)